Het Lokaal: de nieuwe invulling aan De Voorpoort Vollenhove

Een initiatief van Transition Town Vollenhove

De eerste verdieping van De Voorpoort krijgt een nieuwe invulling en gaat bemand worden door een groep enthousiaste inwoners van Vollenhove, die anderhalf jaar geleden een burgerinitiatief zijn begonnen onder de naam Transition Town Vollenhove.

Waar sta je als burger tegenover al die grote organisaties die steeds meer macht uitoefenen en manipuleren met als enige doel om meer geld te verdienen. Met het grote-geld-graai-werk en de weg-werp-industrie, de misplaatste gedachte dat onze fossiele brandstoffen onuitputtelijk zijn. Het wordt in Den Haag geregeld en wij hebben het maar te slikken. De enige manier om hier verandering in aan te brengen is bij jezelf te beginnen. Dat is waarom dit initiatief tot stand is gekomen, om hier op een positieve manier mee om te gaan.

Inmiddels is de initiatiefgroep uitgebreid en sluiten zich steeds meer mensen aan. Er zijn een aantal werkgroepen tot stand gekomen, zoals een Moestuingroep, Natuureducatie voor Kinderen, Non Food producten zoals zelf shampoo, schoonmaakmiddelen of tandpasta maken. Er is een groep die biologische vruchten en groenten plukt, waarna ze verwerkt worden tot jams, siropen, sappen, etc. Verder zijn er mensen die zich bezighouden met biologische soep maken of bananenbrood bakken.

Maar er zijn nog meer initiatieven die in voorbereidende fase zijn, zo is het de bedoeling dat er een repair café komt en een energiegroep met technisch onderlegde mensen.

Van augustus tot mei wordt er telkens op de derde donderdagavond van de maand een Open Avond georganiseerd. Niet meer in De Schuurbeek, zoals tot nu toe het geval was, maar in Het Lokaal. Het zal steeds gaan over een actueel thema met als doel mensen bewuster te laten worden. Dit kan variëren van lezingen en filmavonden tot workshops of kruidenwandelingen. Al naar gelang er behoefte naar is. Elk persoonlijk initiatief, mits dit aansluit bij het gedachtegoed, wordt omarmd.

Transition Town Vollenhove zoekt mensen die een deel van hun vrije tijd aan Het Lokaal of één van de werkgroepen wil besteden. Mensen uit Vollenhove of omgeving, die behoefte hebben aan deze persoonlijke groei in bewustwording, maar tevens het gevoel willen hebben een bijdrage te kunnen leveren aan het grotere geheel. Door samen de schouders er onder te zetten en ieder op eigen wijze laten investeren in een duurzaam project.

Toch is het voor veel mensen nog niet duidelijk wat een transition town, of ook wel transitie stad genoemd, inhoudt. Transitie betekent : verandering. Bewuster leven, de lokale veerkracht sterker maken. Minder afhankelijk worden van grote organisaties. Op kleine schaal zorgen dat we steviger op onze eigen benen staan. Voor de naam van het pand is gekozen voor “Het Lokaal”, omdat het een locatie zal worden die het lokale systeem sterker wil maken, veerkrachtiger.

De keuze voor het Engelse “Transition Town” heeft te maken met het feit dat er onder deze naam heel veel informatie is te vinden. Een groot netwerk waar we lokaal ook door versterkt worden. Het idee komt uit Engeland, waar al bewezen is dat het werkt. In Nederland zijn er inmiddels al bijna 200 initiatieven, wijken of dorpen die van dit netwerk gebruik maken en kennis met elkaar delen. Er zijn ook een aantal films gemaakt onder deze naam, waarin mensen laten zien hoe ze in hun eigen omgeving al veel hebben bereikt.

Transition Towns zijn onafhankelijk, het is beweging met als enige doel om mensen bewuster te maken van hun manier van leven. Dit kan door mensen met elkaar in contact te brengen, kennis en ervaring die er op lokaal gebied beschikbaar is te gebruiken. Wat je eet, drinkt en hoe je omgaat met het milieu, energiezuiniger probeert te leven. Respect toont voor de natuur en je medemens.

Meer informatie kunt u vinden op de landelijke website www.transitiontowns.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *