Wat schuilt er achter ons stukje vlees?

Blog over Open Avond 15 februari 2018 Film Food, inc.

“Food, Inc. Grijpt rechtstreeks naar de keel, draait de maag binnenste buiten en schreeuwt om een voedselrevolutie” – Indymedia

Dit citaat dat op de cover van de DVD staat, geeft de emotionele impact aan als je de film heb gezien. Toch hebben we besloten om de film wel te laten zien, om mensen wakker te maken. Na te gaan denken wat er achter dat stukje vlees op ons bord schuilt. Want we willen toch ook graag weten dat een worteltje in de grond groeit en niet aan een boom? Maar voor vlees producten hebben we daar toch een iets andere gedachte over. We weten dat het van een koe of varken komt, dat vinden we blijkbaar genoeg. Daar hebben we nog een geromantiseerd beeld over: gezellig koetje in de wei.

Tja, zo zou het eigenlijk wel moeten zijn. Maar de waarheid is anders. Deze documentaire laat het ware gezicht zien van de voedselindustrie, over wat we eten en hoe dit wordt geproduceerd. Wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid en hoe de wereldwijde voedselindustrie zich ontwikkelt.

In de pauze en na afloop konden we met elkaar praten over de toch wel schokkende beelden. Er blijft bij sommige mensen een onbehaaglijk gevoel hangen, “maar wat kan IK nu doen?”. Allereerst is het al een grote stap om de waarheid onder ogen te durven zien. De film geeft geen oordeel, maar laat zien wat de consequenties zijn van ons eetgedrag. Zolang wij nog steeds dat goedkope lapje vlees in de supermarkt blijven kopen, zal de producent blijven leveren en zal hij om de prijs te drukken de boeren blijven afpersen. De film laat zien dat de grootste producenten totaal geen interesse hebben in de gezondheid van mensen, het enige dat telt is het geld.

Niemand zegt dat het gemakkelijk is om dit systeem te doorbreken, voor veel mensen met een kleine beurs is het een zware opgave. Het vraagt veel tijd en inzet om erachter te komen wat gezonde alternatieven zijn. Maar uiteindelijk is het de moeite waard en zal de voedselindustrie het gedrag van mensen volgen. Dus elke keer dat we naar de supermarkt gaan, brengen we onze stem uit over wat we willen eten. Het mooie is dat die beweging al gaande is, steeds meer mensen worden zich er van bewust dat we gewoon recht hebben op gezond voedsel en eerlijke informatie over waar het vandaan komt.

Er zijn veel organisaties die zich inzetten om mensen van informatie te voorzien en die zich daadkrachtig inzetten. Een paar voorbeelden zijn www.milieudefensie.nl , www.vegetaries.nl , www.varkensinnood.nl .

Maar misschien weten je buren of collega’s ook al wel meer dan je denkt.
Samen delen maakt samen sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *