Leerzaam bezoek door groep 2 van de Sint Martinusschool

De kinderen uit groep 2 van de Sint Martinusschool in Vollenhove brachten afgelopen maandag een bezoek aan de Permacultuur Tuin in Vollenhove. Er was een korte rondleiding op de tuin en wat uitleg over de warme kas en de koude grond bakken. Gezellig en leerzaam, met respect voor de natuur. Juf Gerda had zaadjes meegebracht van worteltjes en bietjes, die mochten de kinderen zelf zaaien nadat ze eerst grond in de bakjes hadden gedaan. Met veel aandacht en zichtbaar plezier. Op school gaan de kinderen dit proces verder volgen. In de mei vakantie zal het team van Transition Town Vollenhove tijdelijk de zorg van de plantjes op zich nemen. Ouders die dan niet weg gaan met vakantie, kunnen samen met de kinderen een bezoekje brengen aan de tuin om te zien hoe het met de plantjes gaat.

Kleuterklas Sint Martinusschool brengt samen met Juf Gerda een bezoek aan de Permacultuur Tuin Vollenhove

Duurzaam omdat het principe van permacultuur tuinieren gebaseerd is op het voeden van de aarde zodat deze niet uitgeput raakt. Zo kunnen ook de volgende generaties nog in hun behoeften voorzien. Dit voeden van de aarde wordt gedaan door de bodem steeds opnieuw te bedekken en niet in de grond te gaan spitten. Er wordt gebruik gemaakt van zaden van eigen tuin of andere biologische zaden, er wordt niet gespoten en alleen op de paden mag worden gelopen. Het verschil tussen een permacultuur tuin en een gewone moestuin is dat er rekening wordt gehouden met de diversiteit van planten. Geen lange rijen van eenzelfde soort groenten zoals bij monocultuur, maar van alles door elkaar. Planten bij elkaar zetten die elkaar versterken. Niet alle planten zijn bedoeld om te eten, sommige planten zijn ervoor om de bodem te verrijken. Andere planten dienen er weer voor om schaduw of bescherming te bieden. Zo ontstaat er een permanente cultuur die op de lange duur zichzelf in stand moet houden.

Het was een geslaagde eerste kennismakingsdag, waarbij het vooral om de beleving voor de kinderen ging.

Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan deze tuin, graag op afspraak. We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *