Op bezoek bij de Aardehuizen in Olst

Landelijk Transition Towns Treffen 2018

Het begon al meteen goed met de eerste vraag die gesteld werd: “waar wordt jij blij van?”. Veel gelijkgestemden die op lokaal niveau met kleine projecten bezig zijn om de samenleving dicht bij huis veerkrachtiger te maken. Door zelf actie te ondernemen. Het besef groeit dat we geen tijd meer hebben om af te wachten, dat er NU iets moet veranderen om onze Aarde leefbaar te houden voor de toekomst. Er is nog veel te winnen, maar het KAN. Niet alleen, maar wel als we het met z’n allen SAMEN doen. Daar wordt je blij van.

We hebben drie keuzes: run, fight or freeze. Mensen die niet willen of kunnen vechten lopen ervoor weg, willen het liever niet weten dat het nu serieus tijd wordt om onze levensstijl te veranderen. De meeste mensen bevriezen, weten het wel maar doen niets. Maar daar wordt je niet blij van.

De inspirerende lezing van activiste Conny Bergé ging over de Sustainable Development Goals, oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen, aangenomen door de VN lidstaten. Op Internet worden  praktische handleidingen gegeven, maar weinig gemeentes zijn hiervan op de hoogte. Er zijn flyers ontwikkeld, maar er wordt geen geld uitgegeven om ze te verspreiden. Met het huidige politieke beleid komen we er niet. Het is aan de burgers om bestuursleden wakker te schudden. Het gaat niet alleen meer om de toekomst van onze kinderen, wij gaan het zelf ook voelen. www.sustainabledevelopment.un.org

Paul Hendriksen gaf een toelichting over de organisatie Earth Charter, eveneens een wereldwijde beweging die initiatieven omarmt, die bezig zijn met een betere wereld en samenleving. Al deze grote organisaties zetten zich, net als de Transition Towns beweging, in voor hetzelfde doel. Er komt langzaam een beweging op gang, dat is iets om blij van te worden. www.earthcharter.org

Na de lunch waren er rondleidingen. De Aardehuizen, waarvan het merendeel op basis van stro en leem zijn gebouwd en andere met autobanden. Een fijne sfeer en gastvrije mensen die erg tevreden waren over hun manier van wonen. Meer hierover is te lezen op www.aardehuis.nl.
Een andere samenwerking die bij Olst-in-transitie tot stand is gekomen is “Goede Buren”. Een winkelpand waarin verschillende initiatieven onderdak hebben, zoals kringloop, repair café en een buurmarkt waarin plaatselijke particulieren eigen producten verkopen. www.goede-buren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *