Grote belangstelling voor de moedercultuur

Ine van Staveren over de moedercultuur

De belangstelling voor deze middag op woensdag 9 januari 2019 was boven verwachting. Een interessante en interactieve lezing over de oorsprong van onze menselijke cultuur die over de hele wereld eenzelfde oerpatroon kent: De moedercultuur.

Al vanaf de prehistorie stond het vrouwelijk scheppende centraal en in sommige culturen is dit behouden gebleven. Ine van Staveren, schrijfster van het boek “Het oerparadijs van de jager-verzamelaar”, geeft in haar verhaal uitleg over deze overgang van moederculturen naar vaderculturen. Van een cultuur waarin gelijkwaardigheid en eerlijk delen voorop stond, naar een dominante vadercultuur. Het begin van de grootschalige landbouw was hier mede debet aan, met verstrekkende gevolgen zoals uitputting van de aarde en zelfs de overbevolking kan worden teruggeleid naar deze tijd. We spreken dan over de periode ca. 3000 jaar voor Christus.

Deze middag was meteen een mooie inleiding voor het thema van volgende maand. Op woensdag 13 februari zal een film worden vertoont over een nog bestaande moedercultuur in China. Meer informatie hierover volgt binnenkort. De thema middagen zijn overigens ook prima los van elkaar te bezoeken

2 reacties

 1. Goedemorgen, vorig jaar heb ik jullie in de tuin bezocht. Ik zat midden in een Chemotherapie en het bezoek bij jullie was geweldig. Ik woon in Duitsland en kom regelmatig naar de NOP. Graag zou ik jullie volgende week weer bezoeken komen. Wanneer zijn jullie op de tuin?

  • transitiontownvollenhove

   Beste Reina,
   Wat leuk dat je contact met ons opneemt. Jouw berichtje is tussen de spam beland. Vandaar dat je geen reactie hebt ontvangen. Maar het beste kun je contact opnemen met transitiontownvollenhove@gmail.com. Of stuur Marja of Ilja maar een aapje.
   Bizar, dat ik lees dat je chemotherapie hebt gehad. Ik ben er ook net klaar mee. En heb in Duitsland gewoond.
   Hoop dat het goed gaat met je. Kom je nog een keer naar de NOP? App dan het beste Marja.
   Met hartelijke groet, Christiane Gathmann (de webmaster)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *