De tuin gaat in winterrust

De laatste werkzaamheden op de tuin zitten er zo goed als op.
De bloemenborder is ingezaaid met bijenbloemenzaad zodat we volgend jaar weer volop kunnen genieten van een kleurenexplosie en het gezoem van de bijen. Belangrijk want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.
De verschillende groentebedden liggen onder een laagje mulch. 
Mulchen is het met een laagje afdekken van de bodem. We gebruiken hiervoor  bladeren die we verzamelen in onze tuinen thuis en al het bladafval, stengels etc. uit de tuin zelf. Er gaat niets verloren.
Aan kinderen leggen we het vaak zo uit: de worteltjes ga je zelf eten, het loof leg je weer op de grond, zo geef je de grond te eten.
Mulchen doen we om de bodem te beschermen tegen uitdrogen in de zomer, tegen de kou in de winter, het verbetert het bodemleven en geeft onkruid minder kans. Eigenlijk zoals de natuur dat zelf ook doet, die weet het best hoe het werkt…….  
De watertonnen zijn leeg, de waterbakken voor de wilde dieren zijn geleegd en opgeruimd, de pomp is uit de sloot en de slang hangt in de schuur.
Zolang het nog niet echt serieus vriest, is de kas nog volop in bedrijf. Op het moment staan er meiraapjes en komt de sla en reuzenblad spinazie al mooi boven de grond. De kikkertjes vinden de kas ook een prima plek om te overwinteren.
Ook in de tuin kan er nog steeds geoogst worden, boeren- en palmkool, veldsla, reuzenbladspinazie en spruitjes. Zelfs zijn er raapsteeltjes gespot! Deze voorjaarsgroente heeft zichzelf uitgezaaid en heeft het nog prima naar zijn zin.

We zullen de komende maand af en toe naar de tuin gaan, wat oogsten uit tuin en kas. Misschien als het zonnetje lekker schijnt ons warm inpakken en wat werkzaamheden verrichten. Want het maakt niet uit hoe warm of hoe koud het is, de tuin is altijd mooi er is altijd wat nieuws te zien en we genieten er met volle teugen van en willen dit graag met jullie delen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *