Bezoek aan De Zaderij

Dinsdag 25 februari zijn we op bezoek geweest bij De Zaderij in Bant.

De Zaderij is een coöperatie van Nederlandse boeren, tuinders en zorgboederijen die zaadvaste rassen selecteren en vermeerderen. Het zaad is geteeld op biologische akkers zonder chemische bestrijdingsmiddelen en zonder gentechnologie. 

We hebben een rondleiding op het bedrijf gekregen van Tineke Alberts, de drijvende kracht achter De Zaderij.

Van Abdo Doula kregen we een lesje kievietsbonen schonen. Boon voor boon wordt gekeurd voordat ze verpakt worden zodat de kwaliteit gewaarborgd is. Wat een werk gaat alleen al in dit schonen van de zaden zitten! 

Coöperatie De Zaderij neemt het beheer van ons voedsel weer in eigen hand. De Zaderij werkt niet met patenten, want zaad is van iedereen.

Wij gaan in samenwerking met De Zaderij op onze permacultuurtuin een proeftuin aanleggen om zaden van De Zaderij te monitoren. 

We beginnen dit jaar met een stamslaboon, Arosa.

In Mali steunt de coöperatie een groep vrouwen zodat die onafhankelijk kunnen worden. Van de teelt in Mali van de zaden van De Zaderij zijn ook weer zaden retour gekomen. 

Deze zaden gaan wij naast de zaden uit eigen land zaaien om te kijken of er verschillen zijn bijvoorbeeld in kiemtijd, groei en smaak.

Houd de website in de gaten als je dit proefveldje wilt gaan volgen!

Meer informatie over Coöperatie De Zaderij kun je vinden op hun website: www.zaderij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *