Project Deelauto

Woensdag 17 januari 2018 zijn wij als Transition Town Vollenhove uitgenodigd door Jan van Sandwijk uit Wijhe/Olst om een kijkje te komen nemen wat betreft de deelauto.
Hierbij waren ook de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel vertegenwoordigd.

Hoe mooi was het om te zien hoe het project in elkaar steekt en dat er in Wijhe/Olst veel gebruik van werd gemaakt. Het ging hier vooral om de ouderen maar in Vollenhove is het belangrijk om íedereen mobiel te houden.

De deelauto

Een veelvoorkomend probleem voor nu is dat in de kleine kernen de busverbindingen wegvallen, daarbij staan nog veel lijnen op de nominatie. Mensen die dus afhankelijk zijn of worden van het openbaar vervoer willen wij de kans bieden toch mobiel te blijven. Ook is het interessant voor mensen die bezig zijn met het milieu aspect of hun tweede auto willen afschaffen om financiële redenen.

Het voordeel van de deelauto is dat hij in de buurt staat, waardoor je er snel naartoe kunt lopen of fietsen in plaats van naar het verhuurbedrijf te moeten. Je kunt deelauto’s vaak 24 uur per dag 7 dagen per week ophalen en terugbrengen, omdat je ze opent met een app of pasje. Daarnaast kun je een deelauto ook gemakkelijker voor enkele uren huren.

De voordelen in het kort:

  • Men bespaart geld denk aan afschrijving, onderhoud, wegenbelasting, verzekering etc. Het geld anders te kunnen besteden in de kernen.
  • Duurzaam minder grondstofgebruik, minder ruimtegebrek en minder afval.
  • Het maakt mensen weer mobiel zoals bijvoorbeeld; mensen die naar het gemeentehuis moeten in Steenwijk, boodschappen, theaterbezoek, ziekenhuis bezoek, flexibele tijdsbesteding waardoor betere sociale contacten binnen/buiten de regio.
  • Goedkoop in verbruik.
  • Circulaire economie aanjagen.

Zoals u kunt zien zit Transition Town Vollenhove niet stil met het project ‘deelauto’. Wellicht heeft u als organisatie, stichting of particulier aanvullende ideeën; alles is altijd welkom en schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij zullen graag in gesprek met u gaan!

2 reacties

  1. Nynke Poelsma

    Hoi! Ik klikte op “nieuwsbrieven” en kwam bij het stuk over de deelauto. Ik vraag daarom hier maar of ik ook de nieuwsbrief mag ontvangen. Mijn mailadres is nynkepoelsma@gmail.com
    Alvast bedankt, alles ziet er fantastisch uit wat jullie doen. Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *