Onze drijfveren

Er is een gemeenschappelijk gedachtegoed voor alle Transition Towns en Transitie Steden. In Nederland maar ook wereldwijd. Kort samengevat gaat het erom dat we ons zorgen maken over de aarde, de olie-afhankelijkheid, de voedselvoorziening en al wat meer. Hoe de toekomst er voor onze kinderen uit zal zien. Dat we niet willen wachten tot de logge organisaties in beweging komen, maar dat we zelf wat willen doen. Hier en nu, in onze eigen omgeving.

In het jaarverslag van 2017 is het mooi te lezen hoe alle teamleden van Stichting Transition Town Vollenhove hier vanuit hun eigen motivatie aansluiting vinden. Daar gaat het uiteindelijk ook om, dat iedereen gezien en gehoord wordt.

Naast een gezamenlijk idealisme, speelt deze persoonlijke motivatie een grote rol. We voelen ons geen vrijwilligers die ten dienste van een organisatie staan. Het is meer dan dat, we zijn met z’n allen én ieder voor zich ambassadeurs van de gemeenschappelijke visie.

We zitten midden in een tijdperk dat op het punt staat te veranderen. De kranten staan bol van woorden als ‘transitie’, ‘kantelpunt’, ‘ommekeer’, ‘duurzaam’. En juist omdat we er middenin zitten, zien we het niet. We zijn stuurloos, drijven op een vlot en worden heen en weer geslingerd. Overal om ons heen lezen, zien en voelen we dat mensen het zat zijn zoals het nu gaat. Maar niemand weet precies hoe dan wel?

Hier wordt door de media, politiek en voedingsindustrie handig gebruik van gemaakt. Inspelen op deze onzekerheid en op het gevoel van de mensen in te haken. Maar wie moet je nu geloven? Heeft iedereen niet een eigen belang? En is dat dan ook wel MIJN belang? Door al dat geharrewar en getouwtrek raken mensen verward en hebben behoefte aan een veilige haven, een moederschoot. Een plek of groep mensen waar je terecht kunt met je vragen of onzekerheden. Een vraagbaak die oprecht en belangeloos is en je helpt je eigen richting te vinden.

Doen wat bij JOU past. Dicht bij huis en met de mensen om je heen. Want elke kleine verandering die jezelf teweeg brengt zal op de lange duur effect hebben. Al merk je het niet meteen, maar de beweging wordt dan al wel in gang gezet.

“Als jezelf verandert, verandert de hele wereld”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.